Valea Loirei, istorie si extravaganta

Valea Loirei este cunoscuta ca si “Gradina Frantei” sau “Leaganul Limbii Franceze”.

Portiunea vaii dintre confluenta cu raul Maine si localitatea Sully-sur-Loire a fost inscrisa in lista Obiectivelor din Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 2000. Valea Loirei este cunoscuta pentru pentru mostenirea sa arhitecturala si istorica deosebita, atat prin orasele dezvoltate aici precum Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans, Saumu sau Tours, dar mai ales datorita multitudinii de castele construite aic, cele mai celebre fiind Châteaux d'Amboise, Château de Chambord, Château d'Ussé, Château de Villandry si Chenonceau.

In motivarea comisiei UNESCO pentru includerea Vaii Loirei in lista Patrimoniului Mondial aceasta a fost calificata ca fiind ”un peisaj cultural exceptional, de o mare frumusete, presarat cu orase si sate istorice, mari monumente arhitecturale, castele si locuri ce au fost dezvoltate si modelate de secole ale interactiunii dintre populatia locala si mediul incojurator, in special cu Loira insasi”.

Cele peste 300 de castele de aici reflecta caracterul unei intregi natiuni, de la castelele secolului 10 cu impozante fortificatii la splendoarea castelelor secolului 15.

Constructia castelelor din zona a fost declansata de regii vremurilor ce si-au construit castelele proprii aici, fiind urmati bineinteles si de nobilimea franceza. “Moda” castelelor de pe Valea Loirei s-a incheiat in secolul 16 cand regele Fracois I a mutat centrul puterii franceze inapoi la Paris.

In timpul Revolutiei Franceze unele dintre acestea au fost vandalizate, iar multe din obiectele din interior au fost furate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial unele au fost folosite ca baze militare.

Castelele sunt raspandite atat pe Valea Loirei cat si pe vaile unor afluenti ai Loireiprecum Maine, Cher, Indre, Vienne, Loir, Argenton, Thouet.